CYANOTYPE OF BLAUWDRUK

Kennis maken met Cyanotype

Waarschijnlijk ken je cyanotype als blauwdruk, de manier waarop ze vroeger bouwtekeningen afdrukte. Cyanotype of blauwdruk is in 1842 door Sir John Herschel ontdekt, en is een lichtgevoelige vloeistof die uit 2 chemicaliën en water bestaat. Na belichting met UV licht (de zon) en ontwikkeling wordt hij blauw. Anna Atkins, de eerste vrouwelijke fotografe, heeft dit gebruikt om er boeken vol met botanische afdrukken mee te maken.

papierFormaat

Wij gaan papier lichtgevoelig maken met deze vloeistof. Hierop leggen we iets moois zoals een bloem/blaadjes, en belichten dit. Tijdens de workshop worden UV lampen gebruikt als zon-zekerheid. Waar het UV-licht het behandelde papier raakt, vind een reactie plaats met de chemicaliën, waardoor de mooie blauwe kleur ontstaat. Waar het licht wordt tegengehouden, zal het wit blijven.

Je gaat naar huis met 2 of 3 zelf gemaakte kunstzinnige afdrukken.

36223153_1858932330833394_3947979181668696064_nBij voldoende animo wordt deze workshop gegeven. De kosten zijn Euro 45,- incl. 3 vel papier, licht gevoelige vloeistof, en koffie/thee. Zelf meenemen schort of oude kleren, map voor je afdruk en eventueel eigen materiaal om af te drukken.

Minimaal 4 deelnemers, maximaal 10 deelnemers. Datum en tijd kunnen in overleg worden bepaald. Kijk op de pagina data om te zien of er al een datum geprikt is.

Deze workshop wordt ook regelmatig via Cursusproject De Ronde Venen gegeven. Daarnaast is het mogelijk dat deze workshop op lokatie gegeven wordt, ook voor meer dan 10 deelnemers.