Zelf op masterclass druktechnieken

Ik ga zelf ook zo vaak mogelijk op les. Omdat ik dat leuk vindt en omdat ik vindt dat je als docent ook bij moet blijven leren. Zo volg ik al jaren een weekend druktechnieken met een vast groepje. En dat kon dit jaar eindelijk weer door gaan.

We doen allemaal ons eigen ding en ik verdiep me altijd in nieuwe technieken. Deze keer had ik voor elke dag 1 nieuwe techniek voorbereid. Dag 1 was dat kitchen-litho, dag 2 alu-tape collagrafie en dag 3 gelliplate.

Van te voren had ik al een en ander onderzocht en alle materialen bij elkaar gezocht. Ik hoefde het dus alleen nog maar uit te proberen dacht ik. Maar kitchen-litho blijkt niet zo makkelijk als gedacht. Ik heb zelfs geen foto van een eindproduct, want we kregen er geen litho uit. De bedoeling is dat je met aluminium folie uit de keuken, vetkrijt en cola een ondergrond maakt die je kan in-inkten. Maar ik kreeg de aluminium folie niet voldoende afstotend waardoor mijn afbeelding dicht liep. Zelfs na nog dieper onderzoeken zijn we er niet achter gekomen waarom het bij mij niet lukt om een afdruk te maken met deze vorm van lithografie.

Zelfs dag 2 heb ik nog doorgewerkt aan kitchen-litho, in de hoop dat er toch nog een afbeelding gemaakt kon worden en om wat mogelijkheden uit te sluiten. Helaas zonder het gewenste resultaat. Uiteindelijk ben ik ’s middags toch overgestapt op alu-tape collagrafie. En wat is het dan fijn als een nieuwe techniek werkt. Het is simpel: plak iets leuks zoals dit varenblad op een stuk karton met aluminiumtape uit de bouwmarkt. Vervolgens kun je kiezen of het het hoogdruk (de paarse druk op de foto) of diepdruk (de zwarte druk op de foto) in-inkt en afdrukt. Super makkelijk en een interessante techniek om nog eens mee verder te spelen.

alutape collagrafie

De laatste dag is een kortere dag dus die had ik gereserveerd voor de gelliplate. Gewoon lekker spelen met acrylverf en daar monoprintjes mee maken. Het leukst is om afdrukken over elkaar heen te drukken en gebruik te maken van de achtergebleven ghost-afbeelding. Ik heb hiermee wat botanische prints gemaakt, en met blaadjes uit de natuur een winterlandschapje. Ook hier kan nog zo veel mee, ik had me prima kunnen vermaken als ik de hele week mocht experimenteren. Wederom een veel te kort en zeer geslaagd weekend druktechnieken.

gelliplate botanisch
gelliplate landschap met plantmateriaal
gelliplate diverse monoprints over elkaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s